pdv za facebook oglasavanje

Plaćanje PDV-a za Facebook i Instagram oglašavanje

Jeste li znali da neovisno o tome što možda niste u sustavu PDV-a, što ste udruga ili paušalni obrt morate plaćati PDV za Facebook i Instagram oglašavanje? Znamo da to niste htjeli čuti. Nemojte se ljutiti na nas, mi smo samo messengeri koji vam prenose lošu vijest.

Ni mi ne želimo plaćati PDV, no to je prema Poreznoj upravi potrebno raditi.

„Obveznici PDV-a koji isporučuju usluge stjecateljima iz drugih država članica EU ne zaračunavaju PDV, već prenose poreznu obvezu na stjecatelja usluge“. Tako je Facebook, čije je sjedište u Irskoj, prenio obvezu PDV-a na one koji plaćaju oglašavanje.

To znači da vam Facebook izdaje račun za pružanu uslugu, na kojem nema PDV-a jer ste vi dužni obračunati i platiti PDV na Facebook-ove usluge u Hrvatskoj.

Kako platiti PDV za Facebook i Instagram oglašavanje?

Kako bismo vam što više olakšali postupak, pripremili smo korake koje trebate poduzeti:

  1. Zatražiti aktivaciju PDV ID broja u Poreznoj upravi
    • Za dobivanje PDV ID broja popunite ovaj obrazac i pošaljite ga svom referentu u Poreznoj upravi nakon čega će vam ga on aktivirati. Pod brojem 4.4. označite „obavlja ili prima usluge unutar EU
    • PDV ID broj mora biti aktivan najmanje 15 dana da bi mogli primiti uslugu iz EU
  2. Unesite svoj PDV ID broj unutar Facebook Ads Managera. To možete napraviti na način da idete na stranicu business.facebook.com, kliknete na „Voditelj poslovanja“, a zatim odaberete „Postavke računa za oglašavanje“
Facebook i Instagram oglašavanje
Postavke Facebook računa za oglašavanje

Nakon toga skrollajte dolje i pronaći ćete mjesto za upis svog VAT ID broja. To je zapravo Vaš PDV ID.

upis PDV ID broja za facebook oglašavanje
Mjesto za upis PDV ID broja

Sada ste spremni za pokrenuti svoje oglašavanje i računi koje budete primali od Facebooka će navesti Vaš PDV ID broj.

Ostaje samo još onaj najomraženiji dio (don’t kill the messenger) – obračunavanje i uplata PDV-a.

PDV-S obrazac i uplata PDV-a

Bez obzira jeste li u sustavu PDV-a ili ne, ako primate uslugu iz EU dužni ste obračunati PDV i predati PDV-S obrazac Poreznoj upravi.

Sva sreća pa je Plavi ured za nas pripremio Excel PDV-S obrazac koji predajemo Poreznoj najkasnije do 20. u mjesecu za svaki prethodni mjesec.

Znamo kako je ovo puno informacija koje možda niste željeli čuti, no bolje se osigurati na vrijeme od mogućih kazni. Ukoliko vam postupak nije posve jasan, javite se ekipi iz Specta Agencije koja će kompletno oglašavanje i obavezu plaćanja PDV-a preuzeti na sebe i pojednostaviti Vam život 🙂

Ukoliko se odlučite za naše usluge nećete morati brinuti o PDV-u, jer tu glavobolju kompletno mi riješavamo.

Blog napisan uz pomoć Valuator Consulting, kojima se možete javiti ukoliko Vam je potrebna usluga procjene vrijednosti poduzeća, usluge kupnje ili prodaje poduzeća, te M&A-ja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *